Het eerste MSCI World Indexfonds zonder dividendlek

01 oktober 2013

Meesman introduceert het eerste MSCI World Indexfonds dat de dividendbelasting kan terugkrijgen. Het extra rendement van 0,4% tot 0,5% per jaar maakt dit het voordeligste MSCI World Indexfonds op de Nederlandse markt.

Het Meesman Indexfonds Aandelen Wereldwijd is een indexfonds (tracker) dat de MSCI World Index volgt, een index van circa 1.600 aandelen in 24 ontwikkelde landen wereldwijd. De meeste van deze aandelen keren dividend uit waar dividendbelasting op wordt ingehouden. Deze dividendbelasting kon tot nu toe niet worden teruggevorderd. Door te beleggen in een indexfonds van Northern Trust (zie hieronder) en de fiscale structuur van het fonds te wijzigen, kan het Meesman Indexfonds Aandelen Wereldwijd vanaf nu wel de dividendbelasting terugkrijgen. Bovendien leent het fonds geen aandelen meer uit.

Wat is het voordeel?

De grootte van het dividendlek (de dividendbelasting die niet kon worden teruggevorderd) wordt geschat op 0,4% tot 0,5% per jaar. Het dichten van dit dividendlek betekent dus een extra rendement voor het fonds van ongeveer 0,4% tot 0,5% per jaar. Hiermee worden de kosten van het Meesman Indexfonds Aandelen Wereldwijd (0,5% per jaar) vrijwel volledig terugverdiend. En is het fonds het voordeligste MSCI World Indexfonds dat in Nederland verkrijgbaar is.

‘Made in Holland’

Meesman kan wereldwijd de dividendbelasting terugkrijgen omdat het - als Nederlands fonds - gebruik kan maken van de vele Nederlandse belastingverdragen. De meeste indexfondsen en ETF’s zijn in Ierland of Luxemburg gevestigd waar dit niet mogelijk is.

Northern Trust

Vanaf 1 oktober 2013 belegt het Meesman Indexfonds Aandelen Wereldwijd in een (institutioneel) indexfonds dat wordt beheerd door Northern Trust. Northern Trust (opgericht in 1889) is een wereldwijd opererende Amerikaanse bank en vermogensbeheerder met een beheerd vermogen van meer dan $ 800 miljard. In 1973 was Northern Trust één van de eerste vermogensbeheerders om met indexbeleggen te beginnen. Met inmiddels veertig jaar ervaring en een bewezen staat van dienst als indexbelegger voor institutionele beleggers wereldwijd is Northern Trust over de afgelopen decennia uitgegroeid tot de vierde grootste indexbelegger ter wereld. Ook in Nederland kan Northern Trust een aantal grote banken en pensioenfondsen tot haar klantenkring rekenen.

Klik hier voor meer informatie over Northern Trust.

« Ga naar overzicht