Meesman aandelenfondsen worden duurzaam & belastingefficiënt

breedspreiden.png25 september 2017

Met ingang van 16 oktober 2017 worden alle drie de Meesman aandelenfondsen (Wereldwijd, Europa, Opkomende Landen) duurzaam. Bovendien zal Meesman voortaan naast Aandelen Wereldwijd ook voor de aandelenfondsen Europa en Opkomende Landen de dividendbelasting kunnen terugkrijgen voor zijn klanten.

Waarom deze wijziging?

Voor beleggers is de duurzaamheid van hun beleggingen een steeds belangrijker thema aan het worden. Zij willen met hun geld een zo goed mogelijk rendement behalen maar er moet ook rekening worden gehouden met mens, milieu en goed ondernemingsbestuur.

Meesman onderschrijft dit en gaf hier tot nu toe invulling aan door over deze onderwerpen in gesprek te gaan met de bedrijven waarin wij beleggen. De afgelopen jaren is echter duidelijk gebleken dat bij veel van onze klanten de wens bestaat om een stap verder te gaan en niet meer te beleggen in bedrijven die onvoldoende duurzaam en verantwoord opereren. Meesman heeft onderzocht of dit mogelijk is op een manier die past in onze beleggingsfilosofie. Hiervoor hebben we nu een goede oplossing gevonden. Voortaan zullen onze fondsen ook bedrijven uitsluiten die onvoldoende oog hebben voor mens, milieu en goed ondernemingsbestuur.

Daarnaast hebben wij de afgelopen jaren goede ervaring opgedaan met het terugkrijgen van de ingehouden dividendbelasting voor het Meesman Indexfonds Aandelen Wereldwijd. Dit levert onze klanten jaarlijks extra rendement op. Dit wilden wij ook graag mogelijk maken voor onze andere aandelenfondsen.

Wij zijn er nu in geslaagd om beide bovenstaande wensen in één keer te realiseren. Met de overstap naar de duurzame varianten van de MSCI Indexen bij partner Northern Trust bieden we onze klanten voortaan zowel duurzaamheid als extra rendement.

Duurzaam beleggen

Onze aandelenfondsen gaan voortaan duurzame varianten van de ‘gewone’ MSCI indexen volgen. Bedrijven die onvoldoende oog hebben voor mens, milieu en goed ondernemingsbestuur worden uitgesloten. Het betreft ongeveer 5% van de bedrijven in de ‘gewone’ MSCI indexen. Het blijven dus zeer breed gespreide beleggingen. In het verleden was het rendement van de ‘gewone’ MSCI index en de duurzame MSCI index nagenoeg gelijk. Vanwege de kleine verschillen tussen de indexen verwachten wij ook in de toekomst vergelijkbare rendementen.

Belastingefficiënt beleggen

Op dit moment kan Meesman alleen voor het Aandelen Wereldwijd fonds de ingehouden dividendbelasting terugkrijgen. Vanaf volgende maand geldt dit ook voor de twee andere aandelenfondsen (Aandelen Europa en Opkomende Landen). Wij verwachten dat dit een extra rendement oplevert van circa 0,4% per jaar voor het Europa fonds en 0,2% per jaar voor het Opkomende Landen fonds.

Wat verandert er niet?

Beleggingsfilosofie

De Meesman beleggingsfilosofie kan krachtig worden samengevat: zorg voor brede spreiding, houd de kosten laag en houd koers. Dit levert op lange termijn de beste beleggingsresultaten op. Deze filosofie vormt de basis van ons bedrijf en verandert uiteraard niet.

Blijvend lage kosten

De lage kosten die onze klanten van Meesman gewend zijn veranderen niet. De fondskosten blijven 0,5% per jaar en de eenmalige transactiekosten blijven 0,25%. Er zijn geen andere kosten. Dus ook geen btw of service fee.

Meer informatie

  • Op maandag 25 september 2017 organiseert Meesman een informatieavond. De bijeenkomst vindt plaats bij ‘The Colour Kitchen’ in Utrecht.
  • De belangrijkste wijzigingen zijn samengevat in deze brochure (PDF, 342 kB).
  • Ons prospectus (PDF, 878 kB) is aangepast conform bovenstaande wijzigingen.

« Ga naar overzicht